Menu:

Annonser:

 

Pengar ett skäl för både biblar och porr

Pengarna styr – det blev både biblar och porr. Efter att en liten grupp kristna hotfullt hött med sina välfyllda plånböcker har bibelns ensamrätt till Scandics nattduksbordslådor tryggats. Är någon förvånad över att just pengar var det vinnande argumentet? Det kan vara värt att påminna om att ekonomiskt maktspråk är i linje med kyrkans historiska metoder. Pengar har varit det tyngsta missionsargumentet i århundraden. Kyrkan håller på sina traditioner.

Scandic behåller även porren på hotellrummen. Detta av samma skäl som de behåller biblarna: pengar. När det väl kom till kritan var argumentet för biblar och porr detsamma.

Vad är det egentligen de kristna har slagits för? Kyrkan må tycka att deras bok är en höjdpunkt i litteraturhistorien. Men den som utan att vara troende oförberett slår upp en hotellbibel och läser den blir förmodligen mest förfärad över innehållet. Fast bibelns eventuella kvalitét har ju egentligen ingenting med saken att göra.

En hotellkedja som inte är uttalat religiös borde förstås tillhandahålla flera olika böcker i receptionen. Det är mycket märkligt att bli ekonomiskt tvingad att lägga ut propaganda för något som man inte själv propagerar för. Att tillhandahålla varierad läsning är däremot god kundservice och att samtidigt att slå ett slag för mångfald och tolerans i samhället. Scandics ursprungliga initiativ borde därför ha prisats. Men den typen av mångfald är uppenbarligen ingenting för kyrkan.

Det kan tyckas som om pluralism och tolerans förlorade den här gången. Men jag föredrar att tro att de flesta människor som läste om kyrkornas kampanj fick upp ögonen för religionens verkliga ansikte. Inte moral, tolerans och vända andra kinden till. I stället enfald, intolerans och ekonomiskt maktspråk.